Dag 20 Rialto - Hawthorne

Find more about Weather in Hawthorne, CA

Santa Monica Pier, Los Angeles CA

Verslag:
Vandaag het laatste stuk van de Route 66 tot het eindpunt in L.A.! Eerst komen we door het desolaat aandoende Fontana, maar hier is wel Bono’s. Het is een restaurant en hier naast staat de laatst overgebleven Orange Stand in de hele USA! Ik was hier foto’s aan het maken toen er een oude man aan kwam lopen. Hij vroeg waar ik vandaan kwam en daarna vroeg hij of ik binnen wilde kijken. Natuurlijk wil ik dat! Willem geroepen en toen met hem naar binnen gelopen. De zaak is al enkele jaren gesloten door diverse oorzaken. We kregen het hele verhaal van hem te horen!

Zijn familie was naar Californië gekomen om druiven te gaan verbouwen. Helaas ging dat niet zo goed en voor de vele reizigers naar het westen zijn ze toen koud sinaasappelsap gaan verkopen. Er was in die tijd geen airco in de auto’s dus er waren veel dorstige reizigers. Dat is uitgegroeid tot een Orange Stand en later ook een restaurant. Sinds 1936 heeft Bono’s veel hongerige en dorstige mensen bedient. Zijn moeder heeft de zaak altijd gerund maar die is in de 90er jaren overleden. Toen heeft Joe Bono wel geprobeerd om de zaken draaiende te houden maar hij is eigenlijk advocaat, nu al 74 jaar en sinds enige tijd heeft hij ook gezondheidsproblemen. Hij zegt dat hij de zaak wel weer wil openen (al ruim 10 jaar dicht) maar gezien zijn leeftijd en gezondheid zien wij dat niet gebeuren.

Hij vertelde ook dat i.v.m. verbreding van de Foothill Blvd. de zaak verplaatst zou moeten worden. Hij liet de markeren zien, nou dat was zeker 10 meter naar achteren en 10 meter opzij. Zou een miljoen dollar gaan kosten! We begrepen niet van hem wie dat nou moet betalen. We weten niet hoe dat hier geregeld is allemaal. Maar we hopen dat iemand belangstelling heeft voor dit Route 66 relikwie en er weer wat van wil maken. Als Joe komt te overlijden voor er een andere eigenaar is, dan gooien ze de boel gewoon plat en dat zou eeuwig zonde zijn!

Dan door het elegantere Rancho Cucamonga met eucalyptusbomen, winkelcentra met mooie tuinen, het burchtachtige gebouw van een voormalig wijngoed uit 1839 en het Route 66 Visitor Center. Hier is een oud tankstation en geweldig, dit wordt volledig gerestaureerd en voor zover wij begrepen, geheel door vrijwilligers. Helaas voor ons dat het nu niet goed op de foto is te zetten omdat er allemaal hekken omheen staan. Maar het is een geweldig leuk tankstation en we hopen ooit nog eens te zien hoe het geworden is. Het nog groenere Upland heeft als bezienswaardigheid een oud filiaal van McDonald’s waarvan de gele bogen nog in het gebouw zelf zijn geïntegreerd. We maken hier even foto’s en halen gelijk……Mocha Frappé!

Er volgt nog een reeks aardige plaatsjes, La Verne, San Dimas, Glendora, Azusa en het elegante Duarte. Voorbij Monrovia en Arcadia strekt zich tenslotte de Colorado Boulevard uit die naar het mooie Pasadena leidt. Het is een brede straat omzoomd door hoge palmbomen. Pasadena was eind 19e eeuw een winterkuuroord voor rijkelui maar nu is het een echte etnische smeltkroes geworden. De Colorado Blvd. gaat over in de Pasadena Hwy, dan in de Sunset Blvd, Manzanita, Santa Monica Blvd en die eindigt aan Ocean Ave en….. daarmee eindigt ook de Route 66. Officieel is hier het einde aan het Palisades Park waar in het gazon een plaquette ligt. Maar wij gaan nu eerst het onofficiële einde bekijken, de Santa Monica Pier.

We gaan hier kijken of we Dan en Ian kunnen vinden. Dat zijn vrienden van ons op facebook. Dan heeft een kleine shop op de pier met Route 66 artikelen. Die zagen we al heel snel staan met op beide kanten het “Route 66 - End of the trail” sign. Er stonden twee mannen in, één bij de deur. Daar liepen we naartoe en dat bleek Ian Arthur Charles Bowen te zijn. Hij was veel jonger als dat wij gedacht hadden, was pas 22 jaar. Hij is namelijk vice-president van de Route 66 Association van California en hij weet ontzettend veel over de Route 66. Wij hadden dus een iets ouder iemand verwacht. Dan Rice was aan het bellen maar toen hij hoorde dat wij het waren, hing hij snel op.

Hij vond het zo geweldig dat hij Willem nu eindelijk ontmoette want hij was een groot bewonderaar van de modellen die Willem maakt. Hij volgt ook alles op facebook en op de site. Hij bleef maar zeggen dat hij het zo geweldig vond wat wij allemaal deden voor de Route 66 en om deze zo te promoten. We hebben een hele tijd met hem zitten praten, daarna nog even foto’s gemaakt van ons vieren en van ons bij het einde van de Route 66 bord. We kregen allemaal cadeaus van hem wat wij nooit nodig vinden, krijgen we een opgelaten gevoel van. T-shirts, glazen, sleutelhangers en pins, veel te gek! Was een hele leuke ontmoeting, vooral omdat we ze beiden al aardig lang via facebook kennen.

En dan rijden we eindelijk naar ons hotel in Hawthorne waar we drie overnachtingen hebben geboekt. Via de tomtom vinden we het makkelijk, het is inderdaad vlakbij het vliegveld. Het hotel valt wel een beetje tegen, de kamer is wel goed hoor maar er is verder niets te doen hier. Er is zelfs geen lobby, je checkt in bij een klein loket. Voor de prijs die we er voor betaald hebben, hadden we wel iets meer verwacht.

Bekijk hier de foto's!

4 opmerkingen:

 1. Zo n orange stand moet zeker bewaard blijven. Eeuwig zonde als dat gesloopt zou worden.

  Geniet van jullie laatste daagjes.

  Gr. Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hawthorne was 50 jaar geleden een welvarende suburb, maar die tijden zijn over. Mijn 1972 Mustang komt van Chaffee Motors, 13900 Hawthorne Blvd. Ik ben er deze januari nog gaan kijken, opvolger South Bay Ford is ook allang gesloten. Geen handel voor nieuwe auto's meer in deze omgeving ...

  Ga wel even kijken bij het Beach Boys monument, 3701 W. 119th St., Hawthorne. Veel plezier nog!


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer dat het hotel een beetje tegenvalt maar jullie hebben vandaag wel weer veel gezien. Geniet nog even knuffel Niek en Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zit er dus weer bijna op. Ik loop nog een beetje achter met foto's kijken, maar ga ik zeker nog doen, nogal drukke dagen gehad hier, en natuurlijk van het zonnetje genoten. Jullie hebben al met al een leuke tijd gehad denk ik, met veel nieuwe indrukken en mooie foto's. Nu nog relaxen voor de terugreis in LA :-)
  Geniet van de laatste dagen daar.....xxx

  BeantwoordenVerwijderen